macifacebook


VÁLJ RAJONGÓVÁ! >>>

Tündérujjak Foltvarró Baráti Társaság

 

Tagok:

Horváth AnnaMária

Horváth Ferencné Daragó Marika

Horváth Mária

Fischl Györgyné Pannika

Prokopné Tirkala Judit

Besenczi Irén

Baranyi Viktória

Keszler Patrícia

Kollár Elemérné Ica

Paczári Miklósné Zsuzsa

Solti Lászlóné Irma

Erdélyi Lászlóné Marcsi

Bánkuti Józsefné Erzsi

Simon Kriszta (tiszteletbeli tag)

Péter Lajosné Irénke(†2007)

 

 

Néhány sor a foltvarrásról

A patchwork=foltvarrás története akkor kezdődhetett, amikor először használt valamilyen textíliát az ember... a szabás során leesett, kisebb-nagyobb anyagdarabkákat az utolsó fecniig felhasználták az asszonyok, lányok.

Egyiptomi régészeti leletek vizsgálata során már találtak patchworknek nevezhető megoldásokat..

Állítólag Buddha rendelte az első foltművet. A szegényebb hívek csak kisebb méretű selymeket tudtak ajándékozni Neki, amiket aztán Buddha egy nagy takaróvá varratott össze.

A ma már népművészetté nemesedett patchwork- és quiltkészítést az Angliában felvirágzott textilipar változatos anyagainak maradékai inspirálhatták, ahol elsősorban a szegény emberek művészete volt. A szükség, a takarékosság, a leleményesség hozta létre.

Foltvarró hagyományaikat az ír, angol, holland, amish, norvég telepesek elvitték magukkal Amerikába, ahol  elterjesztették és szinte egyedülálló módon lett népszerű kézimunka.

Az asszonyok közösségben varrogattak, maguk találták ki újabb és újabb mintáikat, amiket rendre el is neveztek. A szebb, népszerűbb mintákat ma is szívesen használják a tradicionális foltvarrás hívei, megtartva az eredeti elnevezést is.

A foltvarrás valójában ma is kézimunka, vékony, éles tű a legjobb hozzá, a jó szem, pamutcérna,  gyűszű, és a jókedv elengedhetetlen .

A varrógép feltalálása óta azonban sokan hódolnak a "gépiesített" változatnak is. A kézzel varrott és a géppel készített foltmunkák között az a különbség nagyjából, ami a kézi és a gépi perzsaszőnyegek között.. Jelentős ez mind minőségben, mind értékben.

A régi műveknek óriási értéke van az antikvitást kedvelők között, árverésen cserélnek gazdát a gyönyörű, régi darabok.

Újkori divatja kb. harminc esztendeje indult virágzásnak, terjedt el először az amerikai kontinensen, majd visszajött hozzánk, Európába.

Ma már az erre szakosodott ipar ontja a szebbnél szebb, kifejezetten a folttechnikát kedvelők számára tervezett anyagokat, inspirálva hölgyeket és urakat (!) újabb és újabb alkotások létrehozására.

Mozgalommá vált a foltvarrás, könyvek, folyóíratok, levelezés útján való mintacsere segíti e szenvedély szerelmeseit.

Fontos tudnunk, hogy az igazi foltművek csak és kizárólag természetes anyagokból, elsősorban pamutvászon, selyem, flanell kelmékből készülnek. Egy munkán belül kizárólag egyféle anyagot szabad használni. Pamutcérnával, és kifejezetten jó minőségűvel érdemes dolgozni, mert a valódi, gyönyörű műveinket nem csupán egy generációnak száuk.

A patchworknek nevezzük, ha anyagdarabokból, mozaikszerűen varrjuk össze a munkáinkat, rendszerint geometriai formákat felhasználva. Vannak applikált, rátétes megoldások is a foltvarrásban. Ha paplanszerűen kibéleljük, ellátjuk hátlappal, és összesteppeljük, akkor quiltnek nevezzük.

Szinte minden országnak megvan a sajátos világa a foltvarrásban is, amit gyakorlottak azonnal felismernek, de az alapja mindenütt egy-gyökerű, és szájról szájra, kézből kézbe terjed.

 

Bejelentkezés